Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aardappeltijd
#26
(30-10-2023, 14:48)pudpong3 Wrote:
(30-10-2023, 14:24)Locor Wrote: Bizar dat dit topic in augustus is gestart, vanavond is het eindelijk pas weer eens echt aardappeltijd: boerenkool stamppot op het menu!

Persoonlijk vind ik dit gerecht het meest walgelijke dat er bestaat in de Nederlandse keuken, samen met spinazie en wortelstamppot.

Wacht bedoel je hutspot met wortelstamppot? Zo ja, nog nooit eerder gelezen/gehoord dat iemand zo noemde. Hutspot gewoon een goede stamppot, maar mijn voorkeur gaat ook naar andijviestamppot.
[+] 1 user says Thank You to Melliw Naj for this post
Reply
#27
(30-10-2023, 15:20)Melliw Naj Wrote:
(30-10-2023, 14:48)pudpong3 Wrote:
(30-10-2023, 14:24)Locor Wrote: Bizar dat dit topic in augustus is gestart, vanavond is het eindelijk pas weer eens echt aardappeltijd: boerenkool stamppot op het menu!

Persoonlijk vind ik dit gerecht het meest walgelijke dat er bestaat in de Nederlandse keuken, samen met spinazie en wortelstamppot.

Wacht bedoel je hutspot met wortelstamppot? Zo ja, nog nooit eerder gelezen/gehoord dat iemand zo noemde. Hutspot gewoon een goede stamppot, maar mijn voorkeur gaat ook naar andijviestamppot.

Ik kom uit Limburg en daar heet het wortelstamppot, wel zo duidelijk, maar nog steeds even vies  Big Grin
Reply
#28
stoemp zoals wij dat zeggen Big Grin
Reply
#29
Hier de uitleg!

Hutspot, ook wel peen en uien, wortelstamppot, wortelstoemp (Vlaams en Limburgs) of peestamp (Brabants) genoemd, is een typisch Nederlands wintergerecht.
Reply
#30
Ik tijdens het lezen van deze berichten. Het is gewoon hutspot.

[Image: FX3dARc.jpg]
[+] 6 users say Thank You to Melliw Naj for this post
Reply
#31
Friet!
Reply
#32
(30-10-2023, 18:27)pudpong3 Wrote: Hier de uitleg!

Hutspot, ook wel peen en uien, wortelstamppot, wortelstoemp (Vlaams en Limburgs) of peestamp (Brabants) genoemd, is een typisch Nederlands wintergerecht.
Hutspot is traditioneel onlosmakelijk verbonden met Leiden en heet dus gewoon hutspot. Met klapstuk.
[+] 1 user says Thank You to Enzo for this post
Reply
#33
Mijn op een na favoriete filmpje over aardappels:

Reply
#34
Hier vanavond stamppot rauwe andijvie gegeten... Weer erg lekker!

Boerenkool komt ook nog denk ik deze week, Alhoewel het iets kouder mag qua buitentemperaturen.
Reply
#35
Er zijn inmiddels naast 8000 Palestijnen, 50 gijzelaars als omgekomen vermeld. Gelukkig heeft Israel nu 1 soldaat weten te bevrijden. Hoera voor, NL, BE, DE, de VS!
Reply
#36
Zuurkool?
Reply
#37
Ik denk dat er Grazzers zijn die dit wel interessant vinden. Dit zit achter de betaalmuur van De Limburger, maar op deze manier omzeilen we dat.

Hoe liefde voor Venloos meisje indirect meespeelde in oorlogsverklaring Hitler aan ons land

Een reconstructie van het Venlo-incident in 1948. Dit voorval op 9 november 1939 was mede aanleiding voor Hitler om Nederland in mei 1940 de oorlog te verklaren.

Venlo - Het was voor Hitler mede een argument om in mei 1940 ons land binnen te vallen: het Venlo-incident. Op 9 november 1939 wipten SS’ers de grens bij café Backus over om twee Britse geheim agenten te ontvoeren, Het was een actie waarbij de Nederlander Dirk Klop om het leven kwam. Andere Tijden-regisseur Paul Ruigrok en KB-collectiespecialist Huibert Crijns maakten een vierdelige podcastserie met verrassende feiten voor de NTR erover, in samenwerking met de nationale bibliotheek KB. „De liefde voor een Venloos meisje speelde mee in aanloop naar het Venlo-incident.”

Ondanks het feit dat er door programmamaker Jeroen van den Kroonenberg voor Omroep Venlo al eens een prijswinnende docu over is gemaakt, blijkt het Venlo-incident bij velen toch nog onbekend. Hoe komt dat denken jullie?
Huibert Crijns: „Vrienden aan wie ik vertelde dat ik met een podcast over het Venlo-incident bezig was, zeiden: ‘Is dat iets met de Bende van Venlo of zo?’ Terwijl Lou de Jong er al over schreef, er een aantal boeken over verscheen en er documentaires/films over zijn gemaakt. Toch is dit incident in het collectieve geheugen niet blijven hangen. Daarvoor is het wellicht toch te obscuur geweest en heeft het te weinig invloed gehad op de loop der dingen op wereldschaal.”

Paul Ruigrok: „Ik ben het in deze niet helemaal eens met Huibert. Wat er op 9 november 1939 in Venlo is gebeurd, heeft ervoor gezorgd dat op 10 mei in de officiële oorlogsverklaring van Duitsland aan ons land wordt verwezen naar het Venlo-incident. Ik denk dat Huibert bedoelt dat zonder dit incident Hitler ons land ook wel was binnengevallen, maar ik vind het toch frappant en fascinerend dat zo’n gebeurtenis zulke diepe sporen nalaat.”

De ontvoering was een set-up van de nazi’s, die deden zich voor als hoge Duitse militairen die veinsden met een aanslag op Hitler een wereldoorlog te willen voorkomen en dat plan in Venlo met de Britse geheim agenten wilden bespreken. Waarom waren de Britten zo naïef om een paar meter van de Duitse grens af te spreken? Als de Duitsers kwade bedoelingen hadden, dan wisten ze toch dat ze op die plek zo naar Duitsland konden worden ontvoerd?
Crijns: „We zijn er tijdens onze research achtergekomen wat de reden was dat ze bij café Backus afspraken en niet ergens in het centrum. De Nederlandse luitenant Dirk Klop, die de Britten zou vergezellen, had een vriendinnetje in Venlo en was doodsbang dat hij haar daar tegen het lijf zou lopen. Hij was namelijk vermomd als Brits geheim agent en mocht hij haar tegenkomen dan was zijn dekmantel weg.”

Ruigrok: „Dat is een verklaring, de andere is dat hij net op vrij dramatische wijze de verloving met een Venloos meisje verbroken had en alweer een nieuwe verloofde had. Hij wilde zijn ex, die in het centrum woonde, dus niet tegen het lijf lopen. Dat is waarschijnlijk de reden geweest dat Klop niet met de Duitsers wilde afspreken in hotel/restaurant Wilhelmina dat in het centrum lag, maar met café Backus – vijftig meter van de Duitse grens – als alternatief kwam. Hoe zo’n ogenschijnlijk klein detail de loop van de geschiedenis kan beïnvloeden dat is wat mij zo fascineert. Hadden ze afgesproken in Wilhelmina, dan had het Venlo-incident nooit plaatsgevonden. De Duitsers waren echt niet met wagens, wapens, SS’ers en Gestapo het centrum van Venlo binnengereden. Maar doordat Backus zo dicht bij de grens lag, kregen de Duitsers de mogelijkheid tot ontvoering op een presenteerblaadje aangeboden.”

Hebben de Duitsers echt pas op het allerlaatste moment hun plannen gewijzigd toen ze als afspreeklocatie café Backus doorkregen? Want het was toch in eerste instantie alleen het plan om de Britten uit te horen over hun plannen omtrent Hitler, en niet om ze te ontvoeren?
Ruigrok: „Dat hebben we ook helemaal uitgezocht, maar dat zit pas in aflevering drie dus we willen niet te veel verklappen. Vooruit, een tip van de sluier dan: een dag voor het Venlo-incident op 8 november is er in München een aanslag op Hitler gepleegd in een bierkelder, maar Hitler ontsnapte omdat hij net was vertrokken toen de bom ontplofte. Die gebeurtenis en het Venlo-incident raken volledig met elkaar verstrengeld: alles heeft opeens met elkaar te maken.”

Crijns: „Vroeg of laat was het wel de bedoeling om die twee Britten te arresteren, maar nadat die bomaanslag is gepleegd, besluiten ze dat meteen te doen.”

De Britten worden ontvoerd, maar de Nederlander Klop komt om het leven door Duitse kogels.
Ruigrok: „Het doel van de Duitsers was om de Britten levend in handen te krijgen, toen de auto bij het café aan kwam rijden, schoten ze niet gericht maar wilden ze de auto enkel tot stoppen dwingen om de Britten vervolgens mee te nemen. Klop, die ook in de auto zat, trok zijn pistool en schoot terug. Je kunt je afvragen of het slim is dat te doen als er twintig/dertig Duitsers op je af komen stormen. Doordat Nederland met Klop bij het incident betrokken was, kon Hitler zeggen ‘de Nederlanders werken samen met de Britten in een complot tegen mij.’ Het Venlo-incident is het grootste geschenk wat wij Hitler konden geven.”

Crijns: „De actie van Klop had een hoog James Bond gehalte, het in je eentje met een pistool tegen zo’n overmacht aan Duitsers opnemen. Dat zie je doorgaans alleen in films.”

Jullie hebben ook de nicht van Klop weten te achterhalen en zijn zelfs bij haar langs geweest.
Ruigrok: „We zochten haar op in de Bijlmer waar ze woont, een ontzettend aardige en bijzondere vrouw. Ze bleek nog allerlei kaarten en brieven van haar oom te hebben. Hij bleek de hele wereld over gereisd te hebben en daar kregen wij ook het beeld van een James Bond-achtig type van. Hij werkte voor GS III de eerste Nederlandse geheime dienst, opgericht in de Eerste Wereldoorlog. Ze vond haar oom echt een stoere en spannende man. Maar ze vertelde ook dat als zij als kind bij haar oma kwam daar het verdriet in het huis hing omdat oom Dirk was verdwenen. Pas in 1945 wisten ze wat er precies met hem gebeurd was. Dat hij na die schietpartij nog zwaargewond naar een ziekenhuis in Düsseldorf is vervoerd en daar dezelfde dag nog is overleden. Zijn stoffelijke resten zijn nooit teruggevonden. Dirk was de spil van de familie, dus zijn dood is echt een trauma geweest. Aan de ene kant had je dat stoere James Bond-verhaal, aan de andere kant het grote verdriet om zijn dood.”

Het Venlo-incident heeft duidelijke parallellen met wat er nu gebeurt in de wereld, de Duitsers verdraaiden de waarheid en deden het voorkomen alsof Nederland en de Britten de grote schuldigen aan het incident waren omdat zij Hitler willen ombrengen, terwijl het door de nazi’s allemaal in scène was gezet. Uit angst de oorlog ingezogen te worden, probeerde de Nederlandse regering het incident te verbergen en werden de kranten verzocht er niets over te schrijven. Het doet denken aan de Oekraïne-oorlog waar het ook voortdurend zoeken naar de waarheid is.
Crijns: „En nu ook aan de oorlog in Israël. Twee weken terug was er die raket op dat ziekenhuis in de Gazastrook. De Palestijnen riepen ‘het was Israël’, de Israëliërs riepen ‘jullie waren het zelf’. Ik moest meteen weer aan het Venlo-incident denken, precies dezelfde methodes om de waarheid en daarmee de schuldvraag te verdoezelen worden ook nu gebruikt. Dat is het interessante bij het ontrafelen van zo’n incident als dat in Venlo, dit soort verhalen kan mensen helpen nepnieuws te herkennen. Dat is de educatieve kant van deze podcastserie. Daarnaast – en dat is vooral de verdienste van Paul – heeft het een heel menselijk aspect. We laten zien wat voor een impact zo’n gebeurtenis heeft op wereldniveau, maar ook op individuele mensen. Zoals op de nicht van Klop, de eigenaar en zoon van café Backus die alles zagen gebeuren, maar ook op de twee Britten die weliswaar in 1945 zijn bevrijd, maar voor wie het incident en de jaren in krijgsgevangenschap heel traumatisch zijn geweest. Dat menselijke aspect komt in alle vier de afleveringen terug.”

Er werd in eerste incident wel bericht over het Venlo-incident maar nadat de Nederlandse regering de kranten uitdrukkelijk had verzocht het voorval stil te houden, werd er over gezwegen.

Hebben jullie met deze podcastserie nu de volledige waarheid over het Venlo-incident boven water gehaald?
Crijns: „De waarheid in de geschiedenis bestaat niet. In die zin dat je een verhaal altijd opbouwt aan de hand van je bronnen, meningen en je invalshoek. Paul en ik hebben voor deze podcast enorm veel onderzoek gedaan, met veel hulp ook van Helen Johnson van de KB nationale bibliotheek in Den Haag. En hoe meer feiten en argumenten je hebt verzameld, hoe sterker je verhaal is. Maar het blijft altijd een perspectief op de werkelijkheid.”

Alle vier de afleveringen van de podcast Het Venlo-incident zijn vanaf woensdag 8 november te beluisteren via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app de site kb.nl , www.kb.nl/venlo-incident-podcast en andere podcastplatforms.
[+] 1 user says Thank You to pudpong3 for this post
Reply
#38
[Image: MtztAN8.jpg]
[+] 1 user says Thank You to Melliw Naj for this post
Reply
#39
Timmermans heeft er niet zoveel zin meer in. Is dat van importantie: nee...
Reply
#40
Timmermans sociale gevoelens ontwaakten klaarblijkelijk gisterenavond. Zo jammer eigenlijk, wanneer je de eventuele gevolgen van zo 'n laat besef ziet.
Reply
#41
Hier zag ik werkelijk van alles veranderen, verdwijnen maar ook ontwikkelen. We vormen derhalve een in de breedte groeiende/innoverende/ontwikkelende NL regio. Betreffende ambtenaren, studenten, technici, productie medewerkers, boeren, asielzoekers, pensionado 's, windmolens of zonnepanelen... ligt dat in - of rond Amsterdam dan allemaal toch wat ingewikkelder? Is openbaar vervoer, een woning voor jongeren of zorg in alle provincie gebieden dan niet minstens zo belangrijk? Meer miljarden voor 't buitenland is dit altijd van grotere importantie dan bv mobiliteit - of zorg in onze eigen landelijke regio 's ? Is 't niet een tikkeltje eigenaardig dat überhaupt voorzieningen in buiten stedelijke gebieden steeds minder belangrijk konden worden in ons rijke landje? Overigens: stamppot rode kool met appel en gehakt vandaag.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)