Thread Rating:
  • 8 Vote(s) - 3.38 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Het grote culinaire topic
ik mis mn friese ex schoonouders best nog wel.
[+] 2 users say Thank You to kesselman for this post
Reply
(16-11-2022, 23:23)Timothy\s Monster Wrote:
(16-11-2022, 19:15)Fenderboy Wrote: Ja, Thimothy 's M. en Frete tot je gyn poat meer fersette kinne.

Wij horen hier 't Bildts om ons heen. Een apart onderdeel in 't Frysk.

Quote:https://nl.wikipedia.org/wiki/Bildts

Ik kom uit een gecombineerde mijnwerkers familie. Dus van vaders kant Brabanders uit Ossendrecht en van moeders kant Friezen (communisten) uit Heerenveen. Bij mijn Friese oma verbleef ik regelmatig tijdens mijn jeugd (in een klein flatje in Geleen) en die heeft het Frysk en communisme (en sûkerbôle) er met de paplepel ingegoten bij mij.

Helemaal in orde, gewoon zo verder zou ik willen roepen.
Ikzelf heb m 'n jeugd in Voorburg en Rotterdam doorgebracht.
Wij woonden voor dat we in 't Bildt terecht kwamen overigens ruim 30 jaar in de (Biblebelt) groei gemeente Veenendaal. Daar ging eerst ons favoriete buurthuis dicht, vervolgens de bios en daarna 't ook nog 't poppodium waar ik altijd zo gaarne m 'n hobby (geluidstechnicus) botvierde. Inmiddels groeide dat grote dorp naar zo 'n 90.000 inwoners. Dan maar naar 't Noorden: De huidige Friese socialisten zitten overigens meestal in deze Noord regio zo pakweg tussen Harlingen en Dokkum. Leeuwarden bv is in vergelijk al echt een veel meer Neo liberale stad geworden. Ook in Drenthe, Twente en de Achterhoek wonen veel socialisten. Tja... en in een deel van Limburg natuurlijk. Big Grin
Reply
Thais onderzoek naar de Thaise keuken.

https://www.nationthailand.com/thailand/...PTpLmTm0A8
Reply
Noma gaat sluiten eind 2024.

https://www.ad.nl/koken-en-eten/wereldbe...~ad947f98/
Reply
(09-01-2023, 15:33)pudpong3 Wrote: Noma gaat sluiten eind 2024.

https://www.ad.nl/koken-en-eten/wereldbe...~ad947f98/

[Image: giphy.webp]
Reply
https://www.st-antony.de/shop/

Maynards wijn nu ook in Duitsland te koop, mocht je in de buurt komen. Wel prijzig...
Reply
Ik had de prijsstijging van Lagavulin even gemist, daar is gewoon 50% bovenop gegaan afgelopen jaren. Gelukkig heeft het eiland meer goede whisky's die geen last hebben van deze prijsstijging.
Reply
Gelukkig nog een Lagavulin 16 staan (al gaat die wel hard), binnenkort sowieso weer een keer iets nieuws uitzoeken, wat zijn je tips?
Reply
Ik heb laatst mijn Kilchoman leeggemaakt, die is wat milder qua rooksmaak (niet qua geur) en beviel heel goed. Vaak heb ik ook een Bowmore 12 staan, maar dat is echt een allemansvriend (heeft nog wel de Islay kenmerken, maar kun je ook schenken aan mensen die normaliter Jameson drinken).

Al moet ik ook eerlijk zeggen dat mijn alcoholconsumptie meer richting speciaalbier is gegaan en ik nog maar heel af en toe whisky drink.
Reply
Hebben jullie tips voor een fatsoenlijk (niet te rumoerig) restaurant in het centrum van Eindhoven? Voor een klein gezelschap.
Reply
(21-03-2023, 13:36)Koen Wrote: Hebben jullie tips voor een fatsoenlijk (niet te rumoerig) restaurant in het centrum van Eindhoven? Voor een klein gezelschap.
Voor rustig zou ik Le Gout kiezen. Nado of effenaar zijn ook wel wat rustiger maar dat zijn wat grotere zaken.
[+] 1 user says Thank You to Loes for this post
Reply
Okhuysen heeft de nieuwe jaargang Montlobre in de voorverkoop: https://www.okhuysen.nl/montlobre
Ik was niet bekend met deze wijn, maar schijnt prijs/kwaliteit erg goed te zijn. Kan jaartje of 10 ouderen, en grotendeels gemaakt van Merlot. Geen gelaagde wijn, maar dat mag je ook niet verwachten voor 10 euro de fles https://www.okhuysen.nl/wijn/item/Rserve..._dOc_89439
Reply
Nog een doosje mooie witte Bourgogne gekocht: https://www.vinoblesse.nl/frankrijk/bour...-2616.html

Ik merk dat wijn duurder wordt. Met name door slechte oogstjaren (vorst in Bourgogne en Rhone), en materiaal (fles, kurk, etiket, capsule). Heb nu een stuk of 60 flessen witte Bourgogne die jaartje of 5 a 8 kan liggen, die bewaar ik dus nog even.
Verder wil ik toch wat meer naar Duitsland gaan kijken. Erg goede kwaliteit, en nog redelijk betaalbare Orst- en Lagenweine.

Verder merk ik dat ik minder ben gaan drinken afgelopen jaren. Mede door mijn werk/studie, en ik sport ook 3 keer in de week, waarbij 1 a 2 flessen wijn in de week niet meer passen. Daarnaast merk ik ook het effect van drinken op mijn lichaam. Waar dat vroeger nihil was begin je het nu meer te voelen.
[+] 2 users say Thank You to BigBird for this post
Reply
Wie nog een schitterende premier-cru uit Pouillu-Fuissé zoekt, voor een spotprijs, koopt een doosje van deze
https://www.thienpontwine.com/nl/domaine...0244-00750

Een prachtige glas, met rijpe peer en appel in de neus, en een mooie afdronk die lang aanhoudt.
[+] 1 user says Thank You to BigBird for this post
Reply
Gisteren een Fontanassa Citu 1921 uit 2016 leeggedronken; relatief obscure Italiaanse witte wijn uit de Gavi-streek die ik met een cadeaubon in een speciaalzaak in godbetert Veurne heb gekocht voor iets van 15 euro. Uitstekende wijn; zeer bijzondere droge smaak, terwijl de geur iets anders doet vermoeden. Het heeft zelfs iets sherry-achtig. De afdronk is niet heel spectaculair, maar qua verrassend gehalte is dit zeker een aanrader.
Reply
Toch maar wat Bandol rosé 2022 besteld van Domaine Tempier. Wederom een kleine oogst vanwege problemen met het klimaat. Wat rosé betreft blijft dit de absolute benchmark. Een rosé die zijn gelijke niet kent. Helaas erg prijzig, en soms moeilijk aan te komen. Maar echt een wijn om open te trekken op een warme Zomeravond, met goede muziek of goed gezelschap erbij. Jaargang 2022 is nog jong en net gebottled. Nog een jaartje of 1 a 2 de kelder in voordat hij open gaat.

Iets vriendelijker geprijsd is de Côtes de Provence Sainte Victoire 2022 Rosé een erg mooi glas met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding.
Reply
Ik heb nog een fles of 3-4 liggen 2019-2020. Inderdaad een erg lekkere rosé.
Reply
(31-05-2023, 09:51)BigBird Wrote: Toch maar wat Bandol rosé 2022 besteld van Domaine Tempier. Wederom een kleine oogst vanwege problemen met het klimaat. Wat rosé betreft blijft dit de absolute benchmark. Een rosé die zijn gelijke niet kent. Helaas erg prijzig, en soms moeilijk aan te komen. Maar echt een wijn om open te trekken op een warme Zomeravond, met goede muziek of goed gezelschap erbij. Jaargang 2022 is nog jong en net gebottled. Nog een jaartje of 1 a 2 de kelder in voordat hij open gaat.

Iets vriendelijker geprijsd is de Côtes de Provence Sainte Victoire 2022 Rosé een erg mooi glas met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding.
Deze vind ik ook erg goed qua prijs/kwaliteit, heerlijke lichte rosé
https://www.anfors-imperial.com/aix-en-p...lOEALw_wcB
[+] 1 user says Thank You to ahha for this post
Reply
Langs geweest bij Domein Wijngaardsberg van Jules Nijst, die goede wijnen maakt.
De volgende wijnen gekocht:

Auxerrois 2022
Pinot Gris 2022
Chardonnay 2021
Blanc de Blanc 2020

Voor 11 flessen zit je wel al op 200 euro ongeveer. Dat zijn prijzen voor goede Nederlandse wijn. De 2022 gaat nog jaar in de kelder, die is nog wat jong en gesloten. De PG heb ik wel al gedronken, en is erg mooi. Mooie frisheid, kruidigheid en lange afdronk.
Reply
Die Auxerrois is mijn favoriete NL wijn. Staan hier ook in de kelder (standaard eigenlijk). De Raar Saint Remi Pinot Gris, die amper een paar honderd meter verderop wordt gemaakt, is een nieuwe persoonlijke favoriet.
Reply
Zaterdag samen met Snackbar en mijn broer naar Frunk.

Hieronder het artikel van Snackbar in De Limburger. https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230913_93851042

Restaurant Frunk duikt weer op in Simpelveld en neemt afscheid van Brunssum met pop-up in hotel

Simpelveld/Brunssum - Restaurantliefhebbers in Parkstad hebben al een paar jaar weinig van restaurant Frunk gehoord. De culinaire hotspot in het centrum van Brunssum sloot in coronatijd en gaat dit najaar op een nieuwe locatie verder. Maar voor het zover is, neemt Frunk eerst afscheid van Brunssum met een pop-up.

„Veel mensen denken dat ik na de sluiting van Frunk stil heb gezeten”, zegt Luuk Hoffman, chefkok en eigenaar van Frunk. Nadat de zaak in april 2021 definitief de deur van het pand aan de Dorpstraat in Brunssum had dichtgeslagen, gooide hij het even over een andere boeg.

Thuiskoken
Met een service aan huis kookte Hoffman voor en bij mensen thuis in de keuken. „Door dat thuis koken heb ik vaste gasten van Frunk beter leren kennen. In de zaak vraag ik gasten niet snel wat ze voor hun werk doen. Bij mensen thuis kom je veel dieper met elkaar in contact.”


Naast dat thuiskoken richtte Hoffman zich op de zoektocht naar een nieuwe locatie. Die is gevonden. Met de aankoop van het pand aan de Irmstraat 3 in Simpelveld heeft Frunk een nieuwe plek. De laatste bureaucratische plooien moeten nog worden gladgestreken; Hoffman richt zich na het afgeven van de vergunning op een opening in de tweede helft van oktober.


In de nieuwe zaak zal de vaste gast van Frunk het vertrouwde concept in aangepaste vorm ervaren. Met name de mensen in de keuken staan er dichterbij de gasten. „In het pand in Brunssum was de keuken afgezonderd van de tafels. Hier in Simpelveld is er een open keuken, geen scheiding tussen de koks en gasten. Achter het restaurant is een binnenplaats, waar ik een kruidentuin wil aanleggen. Ook richt ik de zaak in andere kleuren dan in Brunssum in om er een nieuwe draai aan te geven.”

Wat blijft is de vertrouwde naam aan de gevel: Frunk, een samentrekking van drunk on food. Ik wil niet mijn eigen naam aan de gevel. Je zou de zaak Chez Luuk kunnen noemen, maar mensen komen hier niet eten voor de grote Luuk-show. Ik doe het samen met souschef Bastiaan van Veldhuizen, die ik al van school ken en met wie ik een goede klik heb.”

Abrupt
Het afscheid van Brunssum was nogal abrupt en niet zoals gepland. „Door de lockdowns in coronatijd zijn we daar niet op de leukste manier weggegaan. Maar met een pop-uprestaurant in het Parkstad City Hotel in Brunssum hebben we de mogelijkheid om daar op een betere manier afscheid te nemen.”

Als ik naar de namen van de gasten in de pop-up kijk, denk ik: dat wordt een feestje.

De komende tijd bestaat het leven van Hoffman uit weken vol klussen in Simpelveld en koken voor gasten in Brunssum. „Het is een vreemde combinatie die ik al heb sinds ik de nieuwe zaak aan het opknappen ben. En ik kan je vertellen: bouwvakken en koken is geen match made in heaven.”

De pop-up is de aankomende vijf weekenden op vrijdag en zaterdagavond geopend, te beginnen op vrijdag 15 september. „De reserveringen beginnen inmiddels goed vol te lopen. Toen ik een week geleden naar de boekingen keek, kneep ik hem wel een beetje. En ik word blij als ik zie dat er veel vaste gasten komen. Als ik naar de achternamen kijk, dan denk ik: dat wordt een feestje.”

De pop-up van Frunk is tot en met het weekend van 14 oktober geopend aan de Kerkeveldstraat 7 in Brunssum. Voor meer info: www.restaurantfrunk.nl.
Reply
Reservering bij Brut172 gelukt. Vandaag ging het reserveringsvenster open voor Q1 2024.
Tafeltje voor 4 kunnen bemachtibgen in maart. Ben benieuwd!
[+] 1 user says Thank You to Dielie for this post
Reply
(01-10-2023, 10:39)Dielie Wrote: Reservering bij Brut172 gelukt. Vandaag ging het reserveringsvenster open voor Q1 2024.
Tafeltje voor 4 kunnen bemachtibgen in maart. Ben benieuwd!


Ik ben er nog niet geweest, maar hoor van mensen die er zijn geweest dat je rond de 350 pp kwijt bent. Soit, met goed eten en dito wijn is het dat zeker waard. Maar ik kan je Atelier in Gulpen ook tippen, ben je 100 euro minder kwijt.


Over wijn gesproken, toch maar drie doosjes (Coddington, Hunting Hill, Maté's) Kumeu River 2022 gereserveerd.
Wederom een uitstekende jaargang en lovende reviews: https://www.farrvintners.com/offer.php?offer=2042

Vorige week een Hunting Hill 2020 geopend, en was fanstastisch. Dit zijn wijnen die met gemak 10 jaar kunnen ouderen en niet inboeten aan kracht en intensiteit. Prijzig spul, maar zeker de moeite waard. Festivals zijn over 5 jaar toch niet meer te betalen, dus dan thuis genieten van mooie wijn met wat hapjes erbij.
[+] 1 user says Thank You to BigBird for this post
Reply
Over twee weken bij Disfrutar eten. Benieuwd!
[+] 1 user says Thank You to Fitz for this post
Reply
(01-10-2023, 11:22)BigBird Wrote:
(01-10-2023, 10:39)Dielie Wrote: Reservering bij Brut172 gelukt. Vandaag ging het reserveringsvenster open voor Q1 2024.
Tafeltje voor 4 kunnen bemachtibgen in maart. Ben benieuwd!


Ik ben er nog niet geweest, maar hoor van mensen die er zijn geweest dat je rond de 350 pp kwijt bent. Soit, met goed eten en dito wijn is het dat zeker waard. Maar ik kan je Atelier in Gulpen ook tippen, ben je 100 euro minder kwijt.


Over wijn gesproken, toch maar drie doosjes (Coddington, Hunting Hill, Maté's) Kumeu River 2022 gereserveerd.
Wederom een uitstekende jaargang en lovende reviews: https://www.farrvintners.com/offer.php?offer=2042

Vorige week een Hunting Hill 2020 geopend, en was fanstastisch. Dit zijn wijnen die met gemak 10 jaar kunnen ouderen en niet inboeten aan kracht en intensiteit. Prijzig spul, maar zeker de moeite waard. Festivals zijn over 5 jaar toch niet meer te betalen, dus dan thuis genieten van mooie wijn met wat hapjes erbij.

€350 p.p. gaan we ook een beetje vanuit. Voor het eten, de wijn maar ook vooral de beleving.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)