Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lezingen, debatten, etc.
#1
Een categorie die ik hier nog mis maar b.v. op Lowlands al jaren vaste prik is.

Maandag was ik zelf in Lux naar een soort symposium (?) over hip hop in het museum met een goede titel: Hoe Hoort Hiphop. Museum De Fundatie in Zwolle om exact te zijn, waarvan de directeur Ralph Keuning ook aanwezig was. Andere mensen in het panel: Helleke van der Braber van de ACW-opleding aan Radboud, de toetsenist van De Staat (die kennelijk haar de facto assistent is) en Sticks (die in De Fundatie exposeerde onder de titel 'Onrust'). De avond was slappe hap. Om meerdere redenen, maar vooral omdat een theoretisch kader ontbrak. Het ging om hoe populaire cultuur museaal kan worden en wat daarvoor nodig is, maar behalve tien minuten college over een theorie met een aantal stappen (huis-tuin-en-keuken-getheoretiseer als dat vind ik sowieso problematisch), bleven de kritische vragen uit en kreeg het hele debat geen zwaartepunt.

Ik vond dat Keuning nog het scherpst (en meest politiek) uit de hoek kwam, met een pleidooi tegen elitarisme en een terugkeer naar de intrinsieke kwaliteit van kunst, waarbij de inhoud op gelijke hoogte moet staan als het puur esthetische (sounds familiar?). Hij wees er terecht op dat popsterren die een clip in een museum opnemen niets te maken heeft met hoogcultuur (wat het wel is -en die invulling maak ik: legitimatie via een externe agent, zoals het iconische Louvre) en dat zo'n tentoonstelling als die van Sticks (drie maanden lang nieuw werk dat je kon horen in installaties en ruimtes) gewoon tot de beeldende kunsten behoort en ook zo bedacht is.

Het grootste probleem van de avond was de olifant in de kamer -de sponsoring van Red Bull (zij betaalden de helft van 'Onrust'). Uiteindelijk kwam er toch een scherpe vraag uit het publiek, waarop zowel Keuning als Sticks door het ijs zakten. Terwijl daar op het scherpst van de snee een debat over voeren net de meerwaarde van de avond had kunnen zijn. Keuning was in mijn ogen immers veel te pragmatisch en ging nogal licht over de impact van high profile sponsors als Red Bull. Terwijl hij voor de rest wel een visie had die van ideologie voorzien is. Sticks zelf is al langer flexibel als het aankomt op commercialisering, maar achteraf bedacht ik mij dat de aanwezigheid van een lid van De Staat in het panel -nota bene een poulain van de ACW-opleiding- mee verantwoordelijk kan geweest zijn voor het uit de weg gaan van al te kritische vragen. De bijdrage van Rocco Heuting bleef overigens beperkt tot een ophemeling van Sticks (waar De Staat al mee samenwerkte), dus naar de reden van zijn aanwezigheid in het panel heb ik nog steeds het raden.

Conclusie: een weinig kritische beschouwing van populaire cultuur die succesvol de diepte opzoekt, maar daarbij wars is van principes. Terwijl zoiets net het breekpunt is waarover discussie moet kunnen ontstaan. Een avond die verder absoluut niet van academisch niveau was en misschien gewoon iets wou brengen wat volgens de ACW-opleiding een succesverhaal is om naar op te kijken (de zaal zat vol studenten). In België ben ik eerlijk gezegd wat meer gewoon dan dat.
[+] 3 users say Thank You to Uplift for this post
Reply
#2
Cool topic idee. Tegelijk een goeie herinnering om weer eens gastlezingen te bezoeken (iets wat ik vroegah vaak met plezier deed).
Reply
#3
Ben je speciaal daarvoor naar Zwolle gegaan Uplift?
Reply
#4
Ja, want Lux ligt in Zwolle.
Reply
#5
Sticks trek ik slecht, mede vanwege die irritante reclames die hij maakt voor A.S.R

En dan moet A.S.R ook nog gaan verdedigen waarom Sticks zo goed en maatschappijkritisch is
https://www.asr.nl/blog/7-dingen-die-je-...e-campagne

https://www.asr.nl/blog/waarom-toch-dat-accent
Reply
#6
Ha! Ik zit bij ASR met mijn hypotheek. Was de ‘schoonste’ hypotheek die we konden vinden. En niet eens duurder dan de slechterikken van Aegon en NN.

Later Bigbird!
[+] 1 user says Thank You to Schobbeyak for this post
Reply
#7
Ah ze hebben gewoon dat museum ergens anders naartoe gebracht. Dat kan natuurlijk ook.
Reply
#8
(13-02-2020, 10:35)Schobbeyak Wrote: Ha! Ik zit bij ASR met mijn hypotheek. Was de ‘schoonste’ hypotheek die we konden vinden. En niet eens duurder dan de slechterikken van Aegon en NN.

Later Bigbird!

Ik heb ook niks tegen A.S.R. hoor
Reply
#9
Die reclames zijn inderdaad bloedirritant met zijn spraakgebrek
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)