matthijs603
(Relatief goed)


Registration Date: 07-01-2013
Date of Birth: Not Specified
Local Time: 04-06-2023 at 19:03
Status: Offline

matthijs603's Forum Info
Joined: 07-01-2013
Last Visit: 9 hours ago
Total Posts: 11,892 (3.13 posts per day | 3.22 percent of total posts)
(Find All Posts)
Total Threads: 15 (0 threads per day | 1.22 percent of total threads)
(Find All Threads)
Time Spent Online: 7 Months, 1 Week, 5 Days
Members Referred: 0
Total Thanks Received: 901 (0.24 per day | 2.29 percent of total 39422)
(Find All Threads Thanked ForFind All Posts Thanked For)
Total Thanks Given: 877 (0.23 per day | 2.22 percent of total 39422)
(Find All Thanked ThreadsFind All Thanked Posts)
Reputation: 1,002 [Details]
  
Additional Info About matthijs603
Sex: Undisclosed

matthijs603's Most Thanked Post
Post Subject Numbers of Thanks
RE: Le Guess Who? 14
Thread Subject Forum Name
Le Guess Who? Archief
Post Message
Zo, dit waren 4 topdagen.

Ik ben wat kritisch geweest op de koerswijziging (of eigenlijk: koersverbreding en -verdieping) van de laatste paar jaar, maar deze editie was ik zowel vooraf als tijdens het festival volledig mee met het aspect van ontdekken, verwonderen en vaak omarmen (en soms ook niet, maar dat is dan ook niet erg).

Le Guess Who? is geen festival dat het mij als bezoeker echt makkelijk maakt. Vooraf ken ik vrijwel niets, veel is nogal avant garde of zit diep in een niche verstopt. Er worden amper tot geen 'popcornbands' geboekt; vrijwel alles vereist concentratie. Dat maakt het onderdompelen in weer iets nieuws soms even vermoeiend, maar vaak de moeite waard. Saai is het bijna nooit.

Naast de muziek is Le Guess Who? voor mij ook een festival dat mijn stad op een manier overneemt die me gelukkig en trots maakt. Nieuwe werelden gaan open en het voelt alsof de wereld ook naar Utrecht wordt gebracht, alsof Utrecht even het centrum van de wereld is, waar het logisch is dat een oude Amerikaanse platenverzamelaar in een bomvolle kerk een koor van vrouwen uit een Albanees bergdorp aan een internationaal gezelschap presenteert. Voor mijzelf is LGW? ook een mooie gelegenheid om op wat plekken in Utrecht te komen waar ik niet vaak ben. Db's, Nijverheid, LE:EN, Impakt, Centraal Museum, Jakobikerk... Tof.

Het publiek van LGW? dat ik een paar dagen overal in Utrecht zie, doet me ook goed. Mensen zijn enorm geïnteresseerd, enthousiast, beleefd. Het is zeker niet zo dat ik veel gesprekjes heb aangeknoopt o.i.d., maar de sfeer is heel prettig, warm, welkom, open en de reactie van publiek naar de artiesten toe is hartwerwarmend (en, moet ik ook eerlijk toegeven: soms een beetje ongemakkelijk, bijvoorbeeld als het enorme applaus voor een zesjarig kind dat wat obligate danspasjes doet in de tweede helft bij TENGGER; alsof dit een groep mensen is die in zo'n mate alles op het gebied al wel gezien hebben dat het afwijken van de standaard alleen al genoeg is; als fetisjisme. Maar dit is een kleinigheidje).

Wat LGW? voor mij nog amper is, zeker t.o.v. andere festivals: een mogelijkheid om muziek waar ik toch al veel naar luister (weer eens) live te zien. Wat het wel is: een mogelijkheid om 4 dagen lang nieuwe dingen te leren kennen, dingen anders te leren zien. Mission van de organisatie accomplished, me dunkt.

Om af te sluiten, mijn top 10. Met geheel in de lijn van dit festival op 1 en 2 een act waarvan ik tot die dag nog nooit had gehoord met een optreden zoals ik het nog nooit heb gezien en een act die ik juist al best vaak had gehoord, ook al eens live had gezien (zonder dat het toen veel indruk maakte), maar die op LGW? plots geweldig uit de verf kwam.

1. Shortparis
2. Efterklang
3. Dossier X (Patrick Higgins e.a.)
4. ZONAL
5. Jenny Hval
6. Mueran Humanos
7. Tropical Fuck Storm
8. Acid Mothers Temple
9. Träd, Gräs och Stenar
10. Vilde Tuv

Persoonlijke tegenvallers, maar mooi dat anderen er wel wat mee konden: Gruff Rhys, Holly Herndon, Deerhoof en toch ook wel TENGGER.

Gewoon mijn ding niet: Girl Band

Gênant: Asha Puthli