Schobbeyak
(Fenderboy Fanboy)


Registration Date: 23-12-2012
Date of Birth: Not Specified
Local Time: 17-06-2024 at 21:48
Status: Offline

Schobbeyak's Forum Info
Joined: 23-12-2012
Last Visit: 1 hour ago
Total Posts: 8,662 (2.07 posts per day | 2.23 percent of total posts)
(Find All Posts)
Total Threads: 19 (0 threads per day | 1.49 percent of total threads)
(Find All Threads)
Time Spent Online: 2 Months, 2 Weeks, 3 Days
Members Referred: 0
Total Thanks Received: 1,475 (0.35 per day | 3.15 percent of total 46789)
(Find All Threads Thanked ForFind All Posts Thanked For)
Total Thanks Given: 551 (0.13 per day | 1.18 percent of total 46789)
(Find All Thanked ThreadsFind All Thanked Posts)
Reputation: 1,640 [Details]
  
Additional Info About Schobbeyak
Sex: Undisclosed

Schobbeyak's Most Thanked Post
Post Subject Numbers of Thanks
You can make me wholesome again 15
Thread Subject Forum Name
You can make me wholesome again Offtopic
Post Message
Een nieuw wholesometopic waar je de ruimte kan nemen om uitgebreid te vertellen waar je je in deze onzekere tijd mee bezig houdt, behalve corona. Gewoon om de spirit er een beetje in te houden. En omdat ik zin had om wat van me af te schrijven.
 
Afgelopen weekend hebben mijn vriendin en ik door de provincie Groningen gereden op zoek naar mooie dorpjes. Op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je dat dus oprecht leuk gaat vinden. We doen dat wel vaker en ik moet zeggen dat Groningen echt schitterende dorpen heeft. Niehove, Thesinge, Saaksum, Feerwerd, Bellingwolde, Stedum, Noordbroek, Usquert, Warffum enzovoorts. Echt de moeite waard als je een keer niks te doen hebt. Het is ook heel leuk om je te verdiepen hoe het bijvoorbeeld kwam dat Usquert ooit een van de rijkste dorpen van Nederland was.
 
Maar daar gaat het me nu niet om, want zaterdag waren we in een zowel sociologisch als estetisch hoogtepunt van de provincie: het wierdedorp Godlinze. Vanuit Zeerijp (aanrader!) brengt een kronkelige weg je langs oude huizen en pittoreske dorpsboerderijen van rood baksteen die het geheel een heel gezellige en authentieke aanblik geeft. Uiteindelijk kom je in het middelpunt van het dorp, de oude kerk. Het was mooi weer dus bewoners kuierden een beetje rond hun huis en iedereen zwaaide even naar die twee rare toeristen die hun dorp kwamen bekijken.

[Image: https://images.memorix.nl/gra/thumb/640x...f814d3.jpg]
[Image: https://www.terpenenwierdenland.nl/wp-co...inze-2.jpg]

Nu zijn er twee bekende mensen in de rijke geschiedenis van het dorp. De eerste is Ekke Fransema, voor wie wikipedia de volgende rijke en poëtische zin heeft geformuleerd om zijn daden te beschrijven: “Hij wijdde zijn hele leven aan alcohol en boeken.” Een verhaal om later nog eens in te duiken. De bekendste van alle inwoners van Godlinze is toch wel Bruno Santanera.
 
Bruno Santanera is uiteraard bekend als uitvinder van de BioStabil 2000. In de jaren 90 ontkwam je daar niet aan. Een soort magnetische hanger aan een ketting die je eeuwige gezondheid beloofde en voor slechts 120 euro te bestellen was bij TellSell. Mijn oma had er ook een.

Kwade tongen beweren weliswaar dat het een duur prulding is en Santanera een kwakzalver, maar Bruno is niet het type die zich daardoor niet uit het veld slaan. Hij procedeert je de moeder als je iets slechts zegt en is as we speak verwikkeld in een rechtzaak tegen TROS Radar en de TU Delft. De beste man is 80 jaar oud, maar niet klein te krijgen!
 
[Image: https://imgn.rgcdn.nl/8ef9dedabf2e4195a7...ekstra.jpg]
Bruno legt uit wie hij nu voor het gerecht gaat slepen
 
[Image: https://cdn.myonlinestore.eu/949d0c88-6b...e61687.jpg]
New York, Tokio, Zurich, Godlinze
 
Santanera, de naam zegt het al, is een Italiaan die aanvankelijk naar Godlinze kwam om een carroseriebedrijf op te starten, maar naar eigen zeggen door alles en iedereen werd tegengewerkt. Hij heeft daarom een vrij grote kavel volgeplempt met wit marmer alvorens hij zich ontwikkelde tot magneto-mineraaltherapeut. Dit heeft als gevolg dat in het schitterende dorp waar rood in de architectuur de boventoon voert, er twee foeilelijke panden staan die ik het best kan omschrijven als jaren-80-stacaravan-chique. Uiteraard helemaal wit, want dat is lekker classy. Het leverde volgens de karaktervolle Italiaan het dorp de titel: De Witte parel van Nederland op. Het eerste pand is het Santanara Santanorium, het hoofdkantoor van het bedrijf.
 
[Image: https://lh3.googleusercontent.com/proxy/...GQ0iI5-G-A]
 
[Image: https://pbs.twimg.com/media/C8BFIc9XkAEtTln.jpg]
 
Daarnaast hebben de zoons van Bruno het oude marmerbedrijf omgetoverd tot Italiaans restaurant/partycentrum inclusief beeldentuin. Het was helaas gesloten, want ik had er graag een kopje koffie gedronken en een pizza gegeten. Maar niet getreurd, je kan altijd terugkomen, vindt ook de familie. Boven de uitgang van de beeldentuin staat namelijk de familiare boodschap waar Italianen zo bekend om staan en waar we troost uit kunnen halen in deze zware periode:
 
Arrivederci in Godlinze!